Herziene regelgeving verplicht etikettering en verpakkingsinstructies

Herziene regelgeving verplicht etikettering en verpakkingsinstructies

In 2017 wordt de herziene regelgeving voor het transport van gevaarlijke stoffen van kracht (ADR 2017). Bedrijven moeten vooral rekening houden met de regels bij het transport van lithiumbatterijen. De nieuwe regelgeving gaat in principe in vanaf januari 2017, maar wordt pas op 1 juli bindend.

Vanaf die datum zijn bedrijven verplicht om lithiumbatterijen te voorzien van etikettering en verpakkingsinstructies. De batterijen hebben een UN-nummer 9A en zijn voorzien van een batterijsymbool. Bij het transport van een batterij moet deze voldoen aan de UN 38.3 testvereisten. Ook kleine lithiumbatterijen krijgen hun eigen markering in de ADR.

De veranderingen in de ADR beslaan in totaal ruim negentig pagina’s. Zo zijn er ook veranderingen aan de eisen voor schriftelijke instructies. Ook bij het transporteren van verbrandingsmotoren komen andere eisen kijken. Deze worden niet meer vrijgesteld van de ADR regelgeving. Verbrandingsmotoren moeten worden voorzien van drie aparte UN-nummers.

Test- en certificeringsbedrijf DEKRA adviseert bedrijven om binnenkort de nieuwe regelgeving al toe te passen. "Voor sommige nieuwe regelgeving is er een overgangsperiode ingericht. Maar zorg er in ieder geval voor dat je aan de slag gaat met de nieuwe regelgeving vóór de zomer van 2017”, zegt Thomas Schneider, expert gevaarlijke stoffen bij DEKRA. 

Bron: logistiekprofs.nl