Papierproducent Sappi gaat Nederlandse fabriek sluiten

Papierproducent Sappi gaat Nederlandse fabriek sluiten

03-10-2013 - Papierproducent Sappi gaat Nederlandse fabriek sluiten

Productie wordt overgeheveld naar andere vestigingen van Sappi in Europa, waarbij de Belgische fabriek in Lanaken de meest voor de hand liggende locatie is.

Sluiting van de Nijmeegse fabriek is het gevolg van aanhoudende daling van de vraag naar gestreken papier en de overcapaciteit in de Europese productie hiervan.

Dit in combinatie met hoge grondstofprijzen. Sappi Fine Paper Europe leidt hierdoor verlies.

Door sluiting vermindert de capaciteit van houtvrij gestreken papier van Sappi in Europa met 240.000 ton. Het papier werd tot nu toe gebruikt voor het 'betere drukwerk', zoals folders voor de automobielindustrie en meubelcatalogi. Ook gaan er 192 banen naar alle waarschijnlijkheid verloren.

De Nijmeegse fabriek heeft een productielijn die goed geschikt is voor de verpakkingsindustrie, die wel een groeiende vraag naar hun papierproducten kent. Daarvoor is het nodig om te zoeken naar een bedrijf dat de vestiging wil overnemen, want Sappi maakt zelf geen verpakkingsproducten.

De papierfabriek is al vanaf 1908 in Nijmegen gevestigd en is sinds 1997 in handen van Sappi, wat staat voor South African Pulp & Paper Industry.

Sappi is een wereldwijd opererend concern met vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor staat in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

Gelderland is van oudsher de provincie met de meeste papierfabrieken in Nederland. Ook na de aangekondigde sluiting van de Nijmeegse fabriek blijft dit zo.

Andere papierproducenten met een vestiging in Gelderland zijn onder meer Coldehove, DS Smith Paper De Hoop, Mayr Melnhof en Parenco.

 

Bron: ENGINEERINGNET