Nederland meest ondernemend in Europa

Nederland meest ondernemend in Europa

Wereldwijd staan we op de vijfde plaats

7,2% van de Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar had in 2010 een startend bedrijf of was bezig om een nieuw bedrijf op te richten.


In vergelijking met de rest van de EU zijn wij daarmee het meest ondernemende volk.
Dit blijkt uit onderzoek van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
Van alle hoogontwikkelde economieën in het GEM-onderzoek staat Nederland nu op de vijfde plaats wat betreft nieuw ondernemerschap, vlak achter de VS.
Amper tien jaar geleden was de GEM-index van Nederland nog niet de helft van die van de VS. 

Ondernemen aantrekkelijk vooruitzicht

Vergeleken met 2001 beschouwen nu meer Nederlanders ondernemerschap als een aantrekkelijk loopbaanperspectief. Op dit punt bezet Nederland inmiddels zelfs de eerste plaats in een groep van benchmarklanden. Ook is het percentage Nederlanders in de leeftijdscategorie 18-64 jaar dat denkt de vereiste kennis, expertise en vaardigheden te hebben om een eigen bedrijf op te richten, toegenomen van 37% in 2001 tot 46% in 2010.

Als er een schaap over de dam is...

De toename van het aantal ondernemers is te danken aan... andere ondernemers.
Bij een op de drie nieuwe ondernemers heeft een andere ondernemer of een ander bedrijf invloed gehad op de beslissing om een eigen bedrijf op te richten. Voornamelijk mensen uit het eigen netwerk fungeren dan als rolmodel en niet bekende ondernemers uit de media.


Een minpuntje

Er is een onderdeel waarop de Nederlandse ondernemers minder goed scoren dan hun EU-collega's: ze doen minder aan productinnovatie. Deze zwakke prestatie gaat mogelijk ten koste van de internationale activiteiten van nieuwe bedrijven en van de mogelijkheden voor bedrijfsgroei. Op deze terreinen scoren nieuwe ondernemers in Nederland in ieder geval eveneens tamelijk matig.


Bron: EIM