Olieprijs

Olieprijs

Olie is de meest verhandelde grondstof ter wereld en voorziet in 40% van de mondiale energiebehoefte. In welke richting zal de olieprijs zich de komende maanden en jaren bewegen?
En kunt u daar uw voordeel mee doen?

Begin 2002 moest er rond de $ 20,- voor een vat ruwe olie worden betaald. In de zomer van 2008 werd een (voorlopig) record bereikt van $ 147,- per vat: een enorme stijging van circa 700%.
  
Tijdens de financiële crisis daalde de olieprijs tot een dieptepunt van rond de $ 30,-, maar ruwe olie noteert nu rond de $ 78,-. Net als bij alle grondstoffen wordt ook de olieprijs uitgedrukt in dollars. Dat betekent dat een verandering in de waarde van de dollar van directe invloed is op de prijs van een vat ruwe olie.

Fundamenteel gezien, lijkt het erop dat de komende jaren meer factoren aanwezig zijn die de prijs van een vat ruwe olie op zullen drijven dan naar beneden duwen. Zo zal de mondiale energiebehoefte door de nog steeds hard groeiende economieën van onder andere China en India verder aantrekken. Er is vooralsnog ook geen goed alternatief voor olie. Bovendien is de voorraad eindig, ook al worden er nu en dan nog wat behoorlijke nieuwe voorraden ontdekt.
 
Vooral de stand van de wereldeconomie is belangrijk voor de behoefte aan olie. Als het slecht gaat met de wereldeconomie is er ook minder behoefte aan olie. Maar het ‘double dip-scenario’, waarbij binnenkort de mondiale economische activiteit fors zou terugvallen, wordt door de meeste economen onwaarschijnlijk geacht.

De laatste jaren is speculatie een steeds grotere rol gaan spelen in de oliehandel. Hedge funds en institutionele beleggers belegden in olie, mede omdat de olieprijs een sterke opwaartse trend toonde. Hoewel de financiële crisis hieraan tijdelijk een einde heeft gemaakt, zal de speculatie waarschijnlijk weer terugkeren wanneer de mondiale economie verder aantrekt.

Olie-analisten zien hogere prijs:
De olie-analisten van 31 grote financiële instellingen, zoals het Amerikaanse JPMorgan, voorspellen voor de komende jaren een duidelijk hogere olieprijs. Het gemiddelde van de voorspellingen is voor 2011 $ 87,50, voor 2012 $ 96,- en voor 2013 $ 97,60

bron: Bloomberg