Sterke afname van plastic tasjes

Sterke afname van plastic tasjes

Het plastic tasje is bijna niet meer terug te denken in de Nederlandse winkelstraat, zo snel zijn we gewend geraakt aan het verbod op gratis plastic tassen. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat er ruim 70 procent minder plastic tasjes over de toonbank gaan, sinds het verbod begin 2016 werd ingevoerd.

Ook belanden 40 procent minder plastic tasjes in het zwerfval, volgens een inventarisatie van Rijkswaterstaat. Deze cijfers maken duidelijk dat consumenten hun gedrag aan het verbod hebben aangepast. Winkeliers die voor bovengenoemd onderzoek zijn ondervraagd, geven aan dat het merendeel van de klanten nu een eigen tas tevoorschijn haalt om de boodschappen in te doen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma, die het verbod op gratis plastic tassen invoerde, is zeer te spreken over het resultaat. “Het verbod werkt. Er gaan veel minder plastic tassen over de toonbank. Dat is een grote winst voor het milieu. Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd, het verbod zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water.”

Keerzijde van het verbod op gratis plastic tassen is de onmiskenbare toename van gratis papieren tassen. Het onderzoek wijst uit dat drie op de tien retailers nu een gratis papieren tas aanbieden ter vervanging van de plastic tas. Klantvriendelijker dan geld vragen voor een plastic variant, zo is de redenering.

Een papieren tas heeft misschien een beter imago dan een plastic tas, maar is niet per definitie duurzamer, wijst een vergelijkende studie uit die het KIDV liet doen naar de milieudruk van verschillende soorten draagtassen. Zo heb je meer papier dan plastic nodig om een zelfde gewicht te vervoeren zonder dat je tas scheurt.

Bron: kidv.nl