Fruit en groenten tot 3 dagen langer vers in golfkarton

Fruit en groenten tot 3 dagen langer vers in golfkarton

Een studie van de gerenommeerde universiteit van Bologna is duidelijk en pertinent: golfkarton is met stip de betere verpakking voor groenten en fruit. Onder leiding van professor Rosalba Lanciotti onderzocht een team wetenschappers de invloed van verpakkingsmateriaal op de versheid van perziken. En zo kwam een significant verschil tussen plastic en golfkarton aan het licht: op plastic gedijen bacteriën en wilde gisten eerder goed, op golfkarton net niet. En dus blijven groenten en fruit tot wel drie dagen langer vers in een golfkartonnen verpakking. Dat biedt heel wat voordelen voor de retailer.

1. Langer vers, da's langer verkopen

Producten in een golfkartonnen verpakking zien er langer goed uit, ruiken beter, en zijn langer smakelijk. Anders gezegd: ze kunnen tot drie dagen langer verkocht worden. Van een overtuigend argument voor elke retailer gesproken!

2. Langer vers, da's minder verspilling

Ook belangrijk: voedsel dat langer vers is en dus ook langer verkocht kan worden, draagt bij tot een vermindering van de verspilling. De retailer moet namelijk minder voedsel weggooien. En ook dat is een argument dat heden ten dage steeds meer bijval vindt.

3. Langer vers, da's minder gevaar voor de volksgezondheid

De studie bewijst dat golfkarton de uitwisseling tussen versproducten en micro-organismen tot een minimum herleidt. Zo zorgt golfkarton ervoor dat er minder besmettingen kunnen optreden, en dus ook minder voedselvergiftigingen. Daarvan zijn dankzij deze studie zowel het Europese Voedselagentschap als het Amerikaanse Centre for Disease Control and  Prevention overtuigd!

De onderzoeksresultaten in detail

Een plastic oppervlak zit vol kleine krassen (door het hergebruik) waar bacteriën zich in vermenigvuldigen. Bij golfkarton is het net andersom: de vezelstructuur van golfkarton 'vangt' bacteriën, zodat hun celwand breekt, hun inhoud lekt, en de cellen sterven. Een klein structureel verschil, met opvallend grote gevolgen.

Bron: golfkarton.org