BTW verhoging

BTW verhoging

De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent: Het is een ingrijpend gevolg van het bezuinigingsakkoord voor ondernemers. Gaat alles volgens plan, dan zitten ondernemers al per 1 oktober aan dit nieuwe tarief vast.

De bedoeling is dat het btw-tarief per 1 oktober omhoog gaat, van 19 naar 21 procent. Of dit daadwerkelijk gebeurt, hangt af van de Eerste en Tweede Kamer: zij moeten nog instemmen met het voorstel.
 
Gevolgen verhoging btw-tarief
Stemmen beide kamers in met het voorstel, dan zijn dit enkele van de gevolgen:
•Retail in de problemen: Veel winkeliers hebben hun bestelling voor het najaar al geplaatst en deze producten dus al in hun voorraad opgenomen. Gaat het btw-tarief in oktober omhoog, dan betekent dit dat hun voorraad 2 procent minder waard wordt. Een prijsverhoging midden in het seizoen doorvoeren, is vaak richting de klant toe onmogelijk. Gevolg: veel winkeliers zullen dit verlies uit eigen zak moeten betalen.
•Administratieve rompslomp: De btw-verhoging vraagt om aanpassingen in het boekhoudsysteem. Heb je een webshop, dan moet je de automatische berekening van het btw-tarief ook (laten) aanpassen.
•Betalingsproblemen: Mogelijk heeft de omzetbelasting die je afdraagt, al het 21 procent-tarief, terwijl je klant nog een factuur heeft liggen met het 19 procent-tarief. Daardoor maak je verlies.
•Heb je als ondernemer geen volledig aftrekrecht, dan betekent de btw-verhoging een hogere kostenpost.
 
Bron: CBW-MITEX / MKB Nederland